Jakamisen arvoisia asioita

Kaikki blogit puheenaiheesta Hävittäjähankinnat

Elisabeth Rehn, tosimiehen saappaissa.

Elisabeth Rehn loi Suomen kannalta merkittäviä linjauksia Suomen puolustuspolitiikassa. Hän oli myös kansanedustaja sekä Suomen ja Euroopan ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Tänään mm. Iltasanomat kertoo siitä, kuinka vaikea ja painostava oli se tie jonka Rehn sai kulkea, kun Ilmavoimille oltiin hankkimassa Yhdysvalloista 64 kappaletta F/A-18 Hornet -hävittäjää, 13 miljardin markan kauppahinnalla.

"Säästyisi muutamia miljardeja"

Professori Roope Uusitalo ei ollut ensimmäinen, joka kyseenalaisti hävittäjähankintojen tarpeen, tai ainakin tarvittavien hävittäjien määrän, mutta kolumnissaan Suomen Kuvalehdessä hän antoi hankinnan kyseenalaistamiselle ja -alaistajille runsaasti lisää uskottavuutta asemansa takia. Itse asiassa juuri hänen takiaan hankintojen kyseenalaistaminen sai uskottavuuteensa, koska niillä jotka sitä olivat aikaisemmin jo tehneet, ei juuri ole uskottavuutta.

Hävittäjäkaupoissa kenraalit edustavat ostajaa ja myyjiä

Edellinen blogini Suomen hävittäjähankintojen politisoimisen välttämättömyydestä sai aikaan ärhäkkää keskustelua. Niin pitää ollakin. Asia on nostettava eduskuntavaaliteemaksi.

Jännää on, miten moni oikeistolainen armeijan ystävä katsoo, että politiikka on pidettävä mahdollisimman kaukana asekaupoista. Eikö hävittäjähanke kestä poliittista harkintaa, toisin sanoen kansanvaltaista päätöksentekoa? Onko demokratia uhka asekaupoille?

Kiintoisin kysymys näyttää olevan hävittäjäkoneiden määrä. Ytimessä ovat kuitenkin turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset.

Hävittäjähankinnat pitää politisoida ja kyseenalaistaa

Ennen kuin Suomessa siirryttiin väliaikaiseen joulurauhan tilaan, olivat sodan ja hävittämisen kysymykset vahvasti esillä julkisuudessa. Kyse on siitä, miten Suomi aikoo korvata ensi vuosikymmenellä käytöstä poistuvien Hornetien suorituskyvyn.

Hävittäjät taas kerran

Jussi Niinistö totesi nukkuvansa yönsä rauhassa jos ostetaan 100 hävittäjää. Sen mitä olen hiukan mediaa seurannut, valtion suurin akuutti ongelma on rahan puute. No, senkin tiedän että rahan puute ei ole ongelma, sitähän voidaan painaa rajattomasti mutta taaloja me ei voida painaa ja hävittäjät melko varmasti niillä jouduttaisiin ostamaan.

CIA on ihmiskunnan suurimmaksi uhkaksi määritellyt ilmaston muutoksen. Siihen ei hävittäjät ratkaisua tarjoa.

Koska hävittäjät ei korjaa rahan puutetta tai pysäytä ilmastonmuutosta, minun yöunia ne ei korjaa.

Puolustusvoimat myöntää tulleensa huijatuksi helikopterikaupassa

Pro gradu-tutkielmassa puolustusvoimien asiantuntijat myöntävät huijauksen tapahtuneen. Huijauksen mittaluokka on rahassa mitattuna valtava. Piti saada avaimet käteen toimitus ja tuotekehitys olikin pahasti kesken. Viimeisten helikopterien toimitus myöhästyi kymmenen vuotta. On aika noloa että EU:n jäsenmaa tulee huijatuksi eurooppalaisessa sotakalustokaupassa.

"Haastatellut puolustusvoimien asiantuntijat myöntävät suoraan, että suomalaisia huijattiin helikopterikaupassa."

Hävittäjähankinnoista

Pitänee jonkun tehdä määritykset mitä tarvitaan. Tarpeitahan on monenlaisia ja niihin pitää varautua. Ensimmäinen jakolinja on, sotaan vai rauhaan valmistaudutaan. Muinoin Kekkonen meinasi jättää hävittäjät hankkimatta koska ei suurta sotaintoa tuntenut. NL pakotti ottamaan Migit ettei jää tyhjiötä. Nyt ei NL määrää, voidaan ottaa mitä tarvitaan.

Rauhanaika

Kertaluontoinen varallisuusvero hävittäjähankitaan ja muihin puolustusmenoihin

Suomi tarvitsee uudet hävittäjät ja muutenkin täyttyy vahvistaa maanpuolustusta. Puolustusvoimain kalusto täytyy hankkia ennen kuin todellinen vaara uhkaa, sillä silloin se on liian myöhäistä. Nykyinen sodankäynti perustuu pitkälti korkean teknologian aseistukseen, joiden toimitusajat ovat pitkät. Se tarkoittaa myös valtavia kustannuksia, että aseistus on riittävän tehokas.

Nyt olisi reilua kerätä varakkailta yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja ay-liikkeeiltä kertaluontoinen varallisuusvero hävittäjien hankintaan sekä puollustusvoimien kaluston uusimiseksi.

Suomen hävittäjähankinta tulee tapahtumaan Yhdysvaltain kahdesta vaihtoehdosta

Suomalainen mediaväki vieraili maaliskuussa noin kymmenen toimittajan voimalla sekä Lockheed Martinilla että Boeingilla tutustumassa Yhdysvaltain Suomelle tarjottaviin kahteen hävittäjävaihtoehtoon. Lockheed Martin tarjoaa Suomen uudeksi hävittäjäksi F-35:tä ja Boeing F/A-18E Super Hornetia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä