Jakamisen arvoisia asioita

Kosto demarien eurotukitakinkäännöstä?

Ennen eduskuntavaaleja SDP kampanjoi kovaan ääneen vastustavansa silloin Portugalille tekeillä ollutta tukipakettia, jos pakettiin ei saataisi Suomen riskin poistavia "takuuksia". Urpilaisen kömmähdystä takausten ja vakuuksien välillä huomioimatta kanta vaikutti järkevältä ja ilmeisesti samaa mieltä olivat äänestäjät, jotka antoivat puolueelle selvän tukensa 19.1 % osuudella ja samalla paikan toisiksi suurimpana puolueena heti tukipaketteja tehtailleen Kokoomuksen perässä.

Vaan miten kävi vaalien jälkeen? Demarit rustasivat kiireen vilkkaa Kokoomuksen kanssa sellaisen sopimuksen, että Portugalia tuetaan sittenkin täysin aiemman suunnitelman mukaisesti, mutta Suomi vaatisi sitten Kreikan kohdalla asiaankuuluvia vakuuksia. Asia selitettiin julkisuudessa niin, että eihän tässä mitään takkeja käännelty, että kyllä alkujaankin kannatettiin näitä tukia, kunhan saadaaan vakuudet. Ainakin mediaan tämä meriselitys upposi täysin ja asia painettiin villaisella.

Ei tietysti ollut kovin yllättävää, ettei niitä vakuuksia saataisi myöskään Kreikan kohdalla, vaan seurasi se surullisenkuuluisa vakuusfarssi, jossa poliittisena takaporttina rustattiin niin huono vaihtoehtoinen malli, ettei se kelvannut kuin Suomelle.

Palataan presidentinvaaliin 2012. Suomea on hallinnut demaripresidentti suvereenisti viime vuosikymmenet ja ehdokkaaksi tarjotaan pitkän linjan demaria, Paavo Lipposta. Pelin piti olla selvä: toiselle kierrokselle menisivät Niinistö ja Lipponen, jonka jälkeen vasemmiston ryhmittyessä Lipposen taakse saataisiin jälleen uusi demaripresidentti.

Kansa ei kuitenkaan pelannut mukana. Lipposen gallup-kannatus kynsi pohjamudissa jo ensimmäisistä gallupeista alkaen, kauan ennen jöröjukka-tv-haastatteluja ja pöö-mainoksia. Niin, onhan mies kyllä iäkäs, mutta onko 70 vuotta todella jo liikaa presidentille, kun virkaan on muutenkin perinteisesti valittu ikäloppuja miehiä?

Olisiko niin, ettei kansan poliittinen muisti olekaan niin lyhyt kuin luullaan? Niin, että demareita järkevän EU-politiikan mukaan keväällä äänestäneet antoivatkin nyt äänensä vaikkapa Väyryselle? Ihan vaan näpäytyksenä härskistä takinkäännöstä.

Lipponen ja Jäätteenmäki

Niin ja saattaahan kansalla tietysti olla edelleen muistissa myös Jäätteenmäen faksi ja erityisesti se mihin asia liittyi: Lipponen oli luvannut Suomen tuen USA:n Irak-koalitiolle, kuitenkaan kysymättä tai kertomatta asiasta kansalle. Vuosia myöhemmin Wikileaks taas paljasti miehen kertoneen presidentti Halosen ja Venäjän johdon välisistä luottamuksellisista keskusteluista USA:n suurlähettiläälle, josta mies kommentoi medialle lakonisesti: So what?

Tällaisten tekojen aika alkaa hiljalleen olla ohitse Lipposen kaltaisten fossiilien jäädessä eläkkeelle. Kansa vaatii päättäjiltä yhä enemmän avoimuutta ja nyt teoistaan voi jopa joutua vastuuseen. Näemmekö SDP:n romahduksen myös kuntavaaleissa, entä miten käy Väyrysen ja kepun? Sielläkin huulet käyvät ja takinliepeet paukkuvat.

Vain Soinilla on takki pysynyt samoinpäin ja moraali korkealla, kun muut ovat olleet valmiita myymään maansa ja arvonsa oman vallan pönkittämiseksi. Siitä voin häntä suuresti arvostaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Presidentinvaalit sopivat sellaisenaan puhtaan small talkin harjoittamiseen vaikkapa ihan linja-autossa. On tietysti hyvin vaikea ventovieraista tietää esimerkiksi näiden sosioekonomista statusta, mutta hyvin monet kertoivat äänensä kohteen olevan vielä epävarma, mutta sen menevän ehdottomasti jollekin muulle kuin Lipposelle.

Lipponen toki oli itse sitä mieltä 1. kierroksen tuloksien jälkeen, että vain ja ainoastaan hänen korkeutensa olisi voinut pysäyttää Niinistön eteneminen presidentiksi.

Hallitusyhteistyö on raskasta näinä aikoina ja moni demari varmasti ajatteli voivansa antaa nimettömänä pienen vihjeen suurelle puolueelle, jotta josko linjassa olisi toivomisen varaa, näissä vaaleissa sen kuitenkin voi tehdä melko pienillä vaurioilla. Tämä voi olla osaltani ehkä vain toiveajattelua. Voihan olla, että kansa vain yksinkertaisesti pelästyi pöö:tä?

Se ja sama, Lipponen ei ole tasavaltamme seuraava presidentti ja demareiden varsinainen koitos on vasta alkamassa. He pääsivät nyt aitiopaikalta seuraamaan, miten mahdotonta valuuttaliittoa pyritään pitämään kasassa jouduttuaan ihmettelemään Kiviniemen hallituksen toimia. Kokoomuksen talutusnuorassa selittelyä tulee jatkossakin, joskin ehkä valtionvarainministeri on nyt hieman varovaisempi ulostuloissaan, ettei pidä sopimuksen julkistamistilaisuuksia etukäteen, vaan ennemmin jättää kertomatta sopimusehdotuksistakin (*) yhtään mitään kansalle, joissa on ainakin allekirjoittanut kovinkin utelias tietämään, millaisilla porsaanrei'illä nyt mahdetaan pelata.

(*) http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/01/23/...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minuakin kiinnostaa tietää, että mitäköhän kaikkea on siellä Jutan kanssa sovittu.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/01/23/...

Tämä VM:n tiedote on niin vaikeasti luettava ja tulkittavissa oleva, etten tiedä mitä siinä oikein tarkoitetaan loppujen lopuksi?

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...

Pystyttekö te ymmärtämään tätä tiedotetta? Minä koitin ja luin jo muutamaan kertaan enkä saanut siitä vieläkään selvyyttä. Ensin tiedotteessa sanotaan, että määräenemmistöä ei saisi käyttää ja kuitenkin kappaleen loppupuolella puhutaan hätätilamenettelystä ja niistä EVM:n mekanismeista, jotka kuitenkin johtaisivat määräenemmistön käyttämiseen vai ymmärsinkö jotain ihan väärin? Mitä ovat hätätilamenettely ja hätätilarahasto oikeasti?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulla on sellainen tunne, että kunnallisvaaleissa voi näkyä isoja muutoksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset