Jakamisen arvoisia asioita

Piraattinäkökulmaa presidentinvaaliin

Mitä ehdokasta minun pitäisi äänestää? Tuo on kentältä usein kuuluva kysymys, sillä yksikään ehdokkaista ei ole piraatille selvä vaihtoehto.

Gallup-lukemat kertovat karua totuuttaan siitä, etteivät ehdokasvalinnat suinkaan ole vielä varmistuneet, kun kolmannes vastaajista epäröi yhä valintaansa. Vaikka valinta ei ole selvä, ovat monet voineet lähestyä asiaa poissulkevalla menetelmällä, jossa on ensin valittu ehdokkaita, joita ei missään tapauksessa voi äänestää.

Toisaalta tilanteen valossa vaalitaktikointi on erityisen voimakkaasti pinnalla: äänestämme siitä kuka taistelee toisella kierroksella Niinistöä vastaan - tai jotkut toiveikkaat äänestävät Niinistöä siinä uskossa että säästyisimme kokonaan toisen kierroksen järjestämiseltä.

Vaikka presidentti on selvästi arvojohtaja, ei tenteissä vuosikymmenten takaisen kuran kaivelun ohella juuri arvoja ole ehditty käsitellä. Piraatille tärkeitä ovat sananvapaus, yksityisyydensuoja, yksilönvapaudet ja avoin demokratia. Mitä presidenttiehdokkaat sitten ajattelevat näistä kysymyksistä? Olen parhaani mukaan yrittänyt saada selville paitsi katsomalla kaikki mahdolliset tentit, myös osallistumalla kampanjatilaisuuksiin ja viime kädessä kysymällä ehdokkaalta suoraan.

En voi väittää että asia olisi tullut täysin selväksi, mutta kerron seuraavassa parhaan ymmärrykseni mukaan ehdokkaiden kantoja. Saatan myöhemmin muokata listaa, mikäli olennaista lisätietoa saadaan.

 

2 - Pekka Haavisto (vihr.)

Haavisto pitää sananvapautta tärkeässä asemassa ja onkin usein nostanut sen kampanjassaan esille, kuitenkin korostaen että vain asiallinen keskustelu kuuluu asiaan ja että sananvapauteen kuuluu rajoituksia. Hän kuitenkin hyväksyy Homma-foorumin kaltaiset keskusteluareenat, eikä hän suoraan tuominnut esimerkkinä heittämääni pedofiilipuolueen perustamista, joten hänellä lienee ihan hyväksyttävä käsitys demokratiasta.

Yksityisyyden suoja on Haavistolle ehdottoman tärkeä asia, kuten ilmeni myös sikalakohun yhteydessä. Haavisto kertoo vastustavansa valvontaa myös viranomaisten toimesta ja taisipa hän muistuttaa jopa 1930-luvun Saksasta varoittavana esimerkkinä. Nimettömänä tai nimimerkillä esiintymistä Haavisto kuitenkin vastustaa voimakkaasti, perustellen asiaa sillä että teoistaan pitää kantaa vastuu.

Yksilönvapauksista kysyttäessä Haavistolta ei oikein saanut vastausta, mutta kierrellen hän ilmaisi ettei yksilöllä tulisi olla oikeutta tehdä itselleen haitallisia valintoja. Hänkään ei siis suinkaan ole niin arvoliberaali kuin annetaan ymmärtää.

Miehen puolue on kunnostautunut sananvapauden rajoituksissa, valvonnan lisäämisessä ja oikeuksien polkemisessa. Voiko puolueen jättää huomiotta?

 

3 - Timo Soini (ps.)

Soinin kampanjan perusta on demokratian korostaminen ja tuskin löytyy haastattelua, jossa hän ei olisi korostanut äänestäjien osuutta. Lisäksi hänen mukaansa kaikki mielipiteet tulee sallia ja kansa saa niistä vaaleilla valita. Tämä on sellaista sananvapautta ja demokratiaa, jota piraatitkin ajavat.

Piraattipuolueen ohjelmaan sopii myös se, että Soini on ainoana ehdokkaista asettunut avoimesti vastustamaan pakkoruotsia.

Ikävä kyllä, Soini on voimakkaan konservatiivinen ehdokas, joten yksilönvapauksia arvostavan on hyvin vaikea kannattaa häntä.

Lisäksi Soini puolueineen vastustaa nimettömänä esiintymistä samoin perustein kuin Haavisto. Muilta osin sananvapauteen tai yksityisyyden suojaan Soini ei näytä ottaneen kantaa.

 

4 - Paavo Väyrynen (kesk.)

Väyrynen ilmoittaa puolustavansa sananvapautta ja demokratiaa, mutta ei määrittele tarkemmin mitä se tarkoittaa. Väite olisi tietysti uskottavampi, jos hänellä ei olisi pitkää kepulaisen kabinettipolitiikan historiaa aina Kekkosen ajoista saakka.

Eurokriittisen ehdokkaan arvoista on varsin vaikea ottaa selvää, kun kannanotot pyörivät vain asiakysymysten ja oman egon ympärillä.

 

5 - Paavo Lipponen (sd.)

Lipposella on pitkä historia demokratian halveksumisesta. Medialle hän ei vastaa ja päätöksiä hän on surutta tehnyt kansalta salassa, tunnetuimpana epäilemättä Jäätteenmäen paljastama salainen sopimus Suomen liittymisestä USA:n Irak-sotakoalitioon.

Sananvapauteen tai yksilönvapauksiin Lipponen ei juurikaan ole ottanut kantaa suuntaan eikä toiseen, ainakaan julkisesti.

 

6 - Sauli Niinistö (kok.)

Vaalien varmana voittajana pidettyä ehdokasta ei ole arvokysymyksissä tentattu, joten kannat ovat suurelta osin arvailujen varassa.

HS:n vaalikonevastauksen perusteella Niinistö ei kannata sananvapauden puolustamista ja myös maahanmuuton rajaamista haluavien ymmärtämistä.

Niinistö on FST:n vaalitentin perusteella toinen hieman skeptisesti nykyiseen ruotsin kielen asemaan suhtautuva, vaikkei hän asiaa suoraan voinutkaan sanoa.

 

7 - Sari Essayah (kd.)

Demokratian puolustamisesta Essayahille pisteet, sillä hän lienee vaalien avoimimmin esiintyvä ehdokas. Ehdokas, joka todella vastaa esitettyihin kysymyksiin, vaikka se ei hänelle eduksi olisikaan.

Essayahin sananvapauskannasta ei ole selvyyttä, mutta HS-vaalikonevastauksesta tulkitsisin ettei hän pyri kieltämään rasistisia puheita, mutta vaatii että ne tuomitaan. Toisaalta hän vaatii netissä nollatoleranssia rasistisille puheille.

Vaikka Essayah vaikuttaa ehdottoman rationaaliselta ja eettiseltä ehdokkaalta, ja varmasti hyvältä valinnalta monelle, on piraatin hyvin vaikea äänestää häntä, sillä ehdokkaan arvomaailma on kuitenkin äärikonservativiinen.

 

8 - Eva Biaudet (r.)

Biaudet haluaa rajoittaa sananvapautta entisestään, jotta "nettirasismiin" voitaisiin puuttua. Samalla hän vaatii nimettömänä esiintymisen kieltämistä. Pakkoruotsin hän säilyttäisi, mutta olisi kuitenkin valmis kokeilemaan kaksikielisiä kouluja erillisten ruotsinkielisten sijaan.

 

9 - Paavo Arhinmäki (vas.)

Arhinmäkeä on mediassa kutsuttu jopa "piraattiministeriksi", mutta ikävä kyllä hänen tekonsa ja puheensa puhuvat toista. Kampanjassaan hän on asettunut voimakkaasti kulttuuria tukemaan, joka on toki piraattienkin tavoite, mutta Arhinmäelle tämä tarkoittaa avointa piraattivastaisuutta.

Asiasta kysyttäessä Arhinmäki toteaa, että tarvitaan lisää avoimuutta päätöksentekoon ja valmisteluun, muttei esitä konkreettisia toimia.

Arhinmäen mukaan sananvapautta tulee laissa rajoittaa rasismin ja uskonnollisten ryhmien pilkkaamisen osalta. Ylen vaalitentin viittausäänestyksessä hän kuitenkin oli ehdokkaista ainoa, joka ei kieltäisi nimetöntä nettikommentointia.

 

Miten piraatti siis äänestää?

Piraattipuolue päätti jo kesällä olla asettumatta yhdenkään ulkopuolisen ehdokkaan tukijaksi ja nyt vaalikamppailun myötä näyttää yhä vahvemmin siltä ettei varsinaista piraattiehdokasta ole, vaan joudumme valitsemaan sitä vähiten huonoa. Kuitenkin yhtä selvältä alkaa näyttää, että yhä useampi piraattiaktiivi kallistuu Haaviston taakse, joskin myös Arhinmäellä, Niinistöllä ja Väyrysellä on kannattajansa, eikä muidenkaan äänestäminen tietenkään kiellettyä ole. Osa ilmoittaa äänestävänsä tyhjää.

Itse äänestän ensimmäisellä kierroksella Haavistoa, sillä hän on mielestäni paras ehdokkaista ja myös vahvin vastus Väyryselle ja Lipposelle, joista kumpaakaan en missään tapauksessa halua toiselle kierrokselle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Haavisto mainitsi (myös Piraattien ajaman) perustulon http://areena.yle.fi/video/1326406334420 (0:36:40)

Käyttäjän horgh kuva
Pekka Mustonen

Haavistossa huolettaa pakkoruotsimyönteisyys. Jossain vaalikonevastauksessaan kannatti jotain ihmeen pakkoruotsituskielikylpyjä pikkulapsille. Pakkoruotsin vastustaminen on ainakin minulle erittäin tärkeää, joten tämä pudottaa Haaviston osakkeita rutkasti.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

AfterDawnin haastattelut, samoin kuin mainittu Ylen tentti, valottavat lopultakin myös piraateille tärkeitä arvokysymyksiä:

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/201...

Toivottavasti kaikilta ehdokkailta saadaan haastattelut :)

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Eräs valveutunut GPS-seurannan vastustaja huomautti minulle että Soini on tosiaan tähän yksityisyydensuojakysymykseen ottanut kantaa.

Soini on vastannut Autoliiton vaalikoneessa vastustavansa jyrkästi autojen satelliittiseurantaa ja perustellut "Liikenne-gestapoa ei tarvita". Muista ehdokkaista vaalikoneeseen on vastannut ainoastaan Haavisto, joka myöskin sanoo vastustavansa sen seuraamista "kenen pihassa Matti ja Maija käyvät autollaan kääntymässä", mutta kannattaa kuitenkin tietulleja.

http://www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/vaali...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset