Jakamisen arvoisia asioita

Unohdettu pakkofinska

Ylen taannoinen pakkoruotsi-ilta toi vuosikymmeniä kyteneen kielikysymyksen pinnalle ja samalla keskeiseksi vaaliteemaksi. Surullista kyllä, ohjelmassa ei rakentavaa keskustelua juurikaan molempien puolten kiihkomielisimpien mesotessa päästy näkemään. Muiden ohella paitsioon jäi myös Piraattien Maria Morri, jonka mietteitä olisin mielellään kuullut enemmänkin.

Kuvaaja eri puolueiden vaalikonevastauksista pakkoruotsikysymykseen

Piraattipuolue on kaikkein yksimielisimmin vapaata kielivalintaa ajava puolue, eikä riveihimme kuuluvia suomenruotsalaisia tunnu RKP:n kulahtanut kielipolitiikka hidastavan. Ennen ratkaisujen etsimistä pitää tiedostaa varsinainen ongelma ja mitä ilmeisimmin piraatit ovat äidinkielestään riippumatta tässä onnistuneet. Monelle koululaiselle pakollinen toinen kotimainen edustaa sortoa omasta äidinkielestä riippuen joko vanhan isäntämaan tai valtaväestön toimesta, eikä pakolla opettaminen onnistu. Vertaaminen esimerkiksi matematiikkaan tai englantiin ontuu, sillä näitä aineita lähes kaikki pitävät tarpeellisina, vaikka eivät niistä pitäisikään.

Myös nationalistiset puolueet ajavat pakkoruotsin poistoa, vaikka epäilemättä taustalla oleva arvomaailma on hyvin erilainen. Siinä missä me piraatit näemme pakkoruotsin kaikin puolin huonona ratkaisuna ja arvoliberaaleina haluamme antaa valinnanvapautta, lienee muilla kyseessä puhdas kansallistunteesta kumpuava kielipolitiikka. Samalla kun omien sanojensa mukaan liberaali RKP kuittaa kielivapauden lisäämisestä kysyttäessä pyöreät nollat, edustavat suomalaisuutta korostavat puolueet saman kolikon vastakkaista puolta. Pakkoruotsia vastustavat persut ovat unohtaneet koko pakkofinskakysymyksen, mutta mitä ilmeisimmin siellä haluttaisiin pitää suomen opiskelu pakollisena. Maassa maan tavalla ja niin edelleen.

Vaikka katsoisikin suomen osaamisen olevan Suomessa välttämätöntä, ei asiaa edistä pakkofinskan pitäminen pakollisena oppiaineena, sillä pakollinen toinen kotimainen ainoastaan aiheuttaa vihamielisyyttä sen toisen kieliryhmän edustajia kohtaan. Vapaa kielivalinta auttaisi rikkomaan muureja ja ymmärtämään miten olemme kaikki suomalaisia, äidinkielestä riippumatta.

Nukkuvien puolueen äänestäminen ei tuo parannusta mihinkään. Valveilla olevat käyvät sunnuntaina uurnilla, jos eivät jo ennakkoäänestäneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

"Siinä missä me piraatit näemme pakkoruotsin kaikin puolin huonona ratkaisuna ja arvoliberaaleina haluamme antaa valinnanvapautta, lienee muilla kyseessä puhdas kansallistunteesta kumpuava kielipolitiikka."

Puoli vuotta aktiivisesti keskustelua seuranneena, uskallan väittää että valinnanvapaus on ylivoimainen perustelu pakkoruotsista luopumiselle. Pari äänekästä ehdokasta "nationalistista puolueista" kuten Järnefet ja Kielisoturi ovat ennemminkin poikkeuksia, toki perustelunsa ovat erittäin tukevat.

Määritteletkö "nationalistinen puolue" EU-kritiikin perusteella vai maahanmuuttokritiikin? Miellätkö kovaa kritiikkiä maahanmuutosta esittänyttä ja Vihreistä maahanmuuttolinjausten takia eronnutta Eero Paloheimoa nationalistina?

Kiitos hyvästä kaaviosta, selvitti hyvin eri puolueiden kannat.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Viittasin nationalistisilla puolueilla tässä nelikkoon PS, IPU, VP ja M11. Kaikilla on selkeän nationalistiset arvot (itsenäisyys, puolueettomuus, maahanmuuttokriittisyys), vaikka vain osa ilmaisee sen suoraan ohjelmassaan.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Jep, kyllä itsekin haluan säilyttää suomen kielen pakollisena paitsi Ahvenanmaalla. (Ahvenanmaalle kannatan täyttä itsenäisyyttä, mutta se nyt on oma lukunsa.) Suomen kielen osaamista Suomessa voidaan perustella käytännöllisyydellä aivan eri tavoin kuin ruotsin kielen osaamista.

Korostan että tämä on minun, ei M11:n mielipide, mutta en ihmettele jos osoittautuu että tämä mielipide on puolueessa enemmistönä. En tosin ole kysynyt.

Vastaavasti Ruotsissa on kyllä pakkoruotsi kaikille, myös suomenkielisille. En pidä tätä mitenkään ihmeellisenä.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Pakkosuomi on sinänsä perusteltua, että ilman suomea on hyvin hankala vaikuttaa asioihin tai ottaa niistä selvää tässä maassa. Suomea taitamaton on niin pahasti heikommassa asemassa, ettei suomen kielen oppimista voi jättää yksistään vanhempien vastuulle (eli kieli olisi valinnainen).

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Se mitä yritin sanoa on ettei pakollisuus edesauta sitä kielen osaamista alkuunkaan. Luultavasti enemmistö valitsisi kielen jos se olisi vapaaehtoinen ja kun valinta on oma, on oppilas motivoituneempi seuraamaan opetusta. Jos alueella yhtään suomea käytetään, opitaan kieli luultavasti joka tapauksessa jo ennen kouluunmenoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset