Jakamisen arvoisia asioita

Tein valtiolle miljoonia euroja, eikä sekään riittänyt

 

Perustin tor-verkossa toimineen Douppikaupan vuonna 2014 kokeillakseni taitojani huumekaupassa. Taustani on IT-alalla ja salattu tor-verkko kiinnosti teknologisessa mielessä. Siellä tapahtunut huumekauppa oli siihen aikaan Suomessa hyvin marginaalista ja lähinnä yliopisto-opiskelijoiden käytössä. Pienimuotoisena alkanut kokeilu kasvoi uskomattoman nopeasti, sillä asiakkaat arvostivat luotettavaa palvelua.

Ehdin myydä huumeita reilulla miljoonalla eurolla, ennen kuin luovuin huumekaupasta vuoden 2015 aikana. FBI:n ja Tullin yhteistyö kuitenkin johti jäljilleni ja jäin kiinni huhtikuussa 2016.

Kiinni jäädessäni oli voittoa kertynyt noin 650 000 €, minkä säilytin bitcoineina, kun rahalle ei ollut muutakaan käyttöä. Tienasin hyvin päivätöissäni teknologiajohtajana ja elin kohtuudessa. Pidätyksen myötä bitcoinit päätyivät Tullille.

Ollessani tutkintavankeudessa bitcoinien arvo nousi jyrkästi, ylittäen miljoonan jo ennen käräjiä. Käteen jääneet voitot olisivat siten kattaneet huumeiden koko myyntihinnan. Hovioikeuden antaessa ratkaisunsa potin arvo kohosi yli 20 miljoonaan euroon. [1]

Halusin antaa tuomioistuimille työrauhan, joten kirjoitan oikeudenkäynneistä vasta nyt prosessin tultua päätökseensä.

Tutkinnan aikana kuulustelijat uhkailivat, että saisin 10 vuoden tuomion, jos en auttaisi tutkinnassa. Omaa rikostaan selvittämällä voi saada huojennusta. Huomattavaa on, ettei Suomen laki salli muiden paljastamisesta annettavia alennuksia, niin kuin monissa muissa maissa. Selvitin omaa osuuttani, varoen paljastamasta muita. Asia tuli kattavasti selvitetyksi jo aivan ensimmäisestä huumehankinnastani alkaen, sillä olin pitänyt kirjanpitoa hankinnoista ja myynneistä, minkä lisäksi bitcoin-lompakostani selvisivät kaikki rahansiirrot.

Useat pitkään kestäneet kuulustelut eivät jääneet muilta vangeilta huomaamatta ja eräs väkivaltainen rikollinen pakotti minut lopettamaan kuulustelut. Siihen saakka minulle oli kerrottu maksimirangaistuksen olevan 10 vuotta, mutta kieltäydyttyäni uusista kuulusteluista nimikkeitä muutettiin siten, että maksimiksi tuli 13 vuotta.

Oikeutta käytiin Turussa, sillä Tulli oli ottanut kuriirin kiinni Turun saaristossa. Syytettyjä oli tässä käsittelyssä kolme: minä, kuriirina toiminut veljeni ja sivullinen nainen. Veljen toimeksiantaja jatkoi huumekauppojaan vielä vuoden ajan ennen kuin jäi lopulta kiinni joulukuussa 2016, saaden lopulta 8 vuoden ja 9 kuukauden tuomion.

Syytön tuomittiin

Jo etukäteen sain kuulla käräjätuomariksi valitun Katajamäen antavan erittäin kovia huumetuomioita.

Istuimme käräjiä kahdeksan päivää ja viimeisenä päivänä tuomari kysyi syyttäjältä mitä tämä haluaa. Syyttäjä pyysi 11 vuoden ja 6 kuukauden tuomiota ja bitcoinien lisäksi vielä puolen miljoonan euron korvausta rikoshyödystä. Tuomari kirjoitti ratkaisunsa sanelun mukaan.

Suomessa käytetään bruttohyötyperiaatetta, eli menetettäväksi tulee huumeiden kokonaismyyntihinta, mikä on tietysti suurempi kuin käteen jäänyt voitto. Tämä on ristiriidassa lain perustelujen kanssa, sillä menettämysseuraamus ei ole rangaistus ja sen tarkoitus on vain palauttaa se taloudellinen asema, joka tuomitulla olisi ilman rikosta. Ruotsissa käytetään järkevämpää nettohyötyperiaatetta, jossa menettämysseuraamus on vain tehdyn voiton suuruinen.

Syyttäjälle ei kuitenkaan käynyt, että bitcoinit olisivat kattaneet rikoshyödyn kokonaan, joten hän oli keksinyt rikoshyödylle laskutavan, jota ei ole muutoin käytetty. En mene tässä yksityiskohtiin, mutta tällä laskutavalla bitcoinin arvon lasku 2014-2015 ja kaikki muut kulut jäivät minun kontolleni, samalla kun valtio kuittasi itselleen bitcoinin arvon nousun vuodesta 2015 eteenpäin. Yli miljoonan arvoiset bitcoinit katsottiin vajaan puolen miljoonan arvoisiksi ja siten ”hukassa olevaa” rikoshyötyä jäi korvattavaksi 538 000 euroa.

Huomion arvoista on, että rikoksella saadun hyödyn arvon nousu säädettiin valtiolle kuuluvaksi lainmuutoksella vasta tapaukseni jälkeen. Tuomari perusteli, ettei tällä laskutavalla tarvinnut arvon nousua huomioida, ja siten kuitenkin käytännössä sovelsi uutta lakia takautuvasti.

Vaatimusta rikoshyödyn kohtuullistamisesta ei käsitelty lainkaan.

Asia menee sen verran pahasti yleisen oikeustajun vastaisesti, että helposti voisi ajatella sen korvattavaksi määrätyn puolen miljoonan jääneen löytymättä. Kyseessä oli kuitenkin puhtaasti laskennallinen kikkailu. Minun ja muiden syytettyjen taloudellinen tilanne on tutkinnassa ja oikeudessa selvitetty perinpohjaisesti, eikä siitä ole löytynyt mitään poikkeavaa. Kaikki ovat eläneet verotiedoista ilmenevien tulojensa mukaisesti.

Erityisen paljon kuitenkin hämmästytti syytettynä olleen naisen tuomitseminen vankeuteen, vaikka näkemäni todistelun perusteella hän oli ilmiselvästi syytön.

Pysyimme kaikki kolme tutkintavankeina, tosin käräjien jälkeen sentään tiukat eristystoimet purettiin.

Myöhemmin sain kuulla tuomari Katajamäen ja jutun syyttäjän kuuluvan samaan vapaamuurarityyppiseen järjestöön. Katajamäki on Odd Fellowsin Euroopan suurloosin puheenjohtaja [2] ja ainakin Turussa hyvin vaikutusvaltainen mies.

Kaikki kolme valittivat hoviin

Turun hovioikeudessa istuimme kuusi päivää ja siellä alusta alkaen silmiinpistävää oli tuomarien vähäinen kiinnostus ja paneutuminen asiaan. Se oli täysin vastakohtaista Katajamäen ristikuulusteluihin, joissa tuomari tenttasi kuultavia mm. Google StreetViewin avulla.

Hovissa pääosassa olivat bitcoinit ja niiden lisäksi määrätyt menettämisseuraamukset. Lisäksi vaadimme tuomion kumoamista niiltä osin kuin kukin oli syyttä tuomittu.

Hovioikeus totesi sen, mikä oli väistämätöntä: nainen oli syytön. Tosin hämmennystä ovat julkisuudessakin aiheuttaneet sanankäänteet, joilla se on todettu. Uskoakseni oikeus vältteli sanomasta Katajamäen olleen väärässä ja päätyi siksi kaartelevaan ilmaisuun tässä ja muissakin kohdissa.

Paljoakaan luettavaa ei hovioikeus kuitenkaan jättänyt. Väärin tuomitun naisen vapauttaminen sekä minun ja veljeni tuomioiden maltilliset alentamiset mahtuivat perusteluineen yhteensä viidelle sivulle.

Törkeän huumausainerikoksen maksimirangaistus on 10 vuotta, mutta koska osa aineista oli lievemmin luokiteltuja, tuomittiin ne eri nimikkeillä. Lisäksi minut tuomittiin avunannosta törkeään huumausainerikokseen liittyen maahantuontiin, josta sain ylipäätään tiedon vasta kuulusteluissa. Avunanto oli jälleen eri nimike.

Hovioikeus, samoin kuin käräjäoikeus, totesi minun auttaneen asian selvittämisessä, ja tämän huomioiduksi annetussa tuomiossa. Tästä huolimatta eri nimikkeet nostivat tuomion yli lainsäätäjän tarkoittaman kymmenen vuoden maksimin. Lainvoimaiseksi tuomioksi tuli 10 vuotta ja 6 kuukautta.

Veli tuomittiin 9 vuoden vankeuteen, eli kuriiri sai kovemman tuomion kuin toimeksiantajansa.

Turun hovioikeudella ei ollut sanaakaan perusteluja korvaussummasta, vaikka juuri se oli pääosassa kuusipäiväisessä oikeudenkäynnissä ja vaikka syyttäjäkin oli hovioikeudelle esittänyt vaihtoehtona pelkkien bitcoinien menettämistä.

Puolustuksen kantaa ei käsitelty missään vaiheessa

Korkein oikeus tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuin eivät tutkineet asiaa, joten syyttäjän alkujaan esittämä ja käräjäoikeuden hyväksymä rikoshyötyratkaisu jäi voimaan.

Ratkaisu on johtanut kotini ja kaiken muun omaisuuteni menettämiseen. Kun aikanaan vapaudun vankeudesta, on taakkana edelleen satojen tuhansien velka.

Käsittämättömästi veljeni Juha Kärkkäinen velvoitettiin korvaamaan kanssani yhteisvastuullisesti 100 000 €, joten myös hän on joutunut ulosottoon varoista, joita ei ole ollut olemassakaan.

Koska oikeudelliset valitustiet on käyty loppuun, on ainoa toivo presidentin myöntämässä armahduksessa. Armahtaa voidaan rangaistuksen sijaan myös menettämisseuraamuksesta. Armahdusta voi hakea toisen henkilön puolesta.

Vetoan siis sinuun, lukijani, sillä joukossa on voimaa. Kerro presidentille minun ja veljeni ansaitsevan vankeudesta vapautuessamme jatkaa elämää ilman rangaistuksellisia menettämisseuraamuksia.

Lähetä allaolevaan osoitteeseen kirje perusteluineen, jossa kerrot kenelle haet menettämisseuraamuksista armahdusta [3]:

Oikeusministeriö
PL 25, 00023 VALTIONEUVOSTO

 

Lisätiedot: lasse.karkkainen@aalto.fi. Valtio saa bitcoineista miljoonia euroja. Kaiken kohtuuden nimissä valtio sen pitäköön ja se riittäköön.

Uskon edelleen oikeuslaitokseen

Haluan kiittää Espoon käräjäoikeutta asiallisesta käsittelystä saman syyttäjän nostamassa erillisessä syytteessä. Tuomari Risikko arvioi näyttöä huolellisesti teonkuvausta vastaan ja totesi minut asiassa syyttömäksi. [4]

Korkein oikeus totesi 20.12.2018 [5] ettei Turun hovioikeudella ollut laillisia perusteita rajoittaa yhteydenpitoani tutkintavankeuden aikana 2016. Olin ollut 8 kk ajan yhteydenpitokiellossa, jota syyttäjä perusteli mm. sillä, että pidän tätä blogia.

Harmillisesti pääjuttua ei käsitelty pääkaupunkiseudulla, jossa senkin tulos olisi voinut olla hyvin toisenlainen.

Viitteet:

[1] https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-suurimman-huumeiden-nettikaupan-tuomio-sai-sinetin-menetti-miljoonilla-arvoa-nostaneet-bitcoinit-valtiolle/6781294

[2] http://logen15.fi/wp-content/uploads/2015/12/SS-1507-Europeiska-Storsirens-julh%C3%A4lsning-2015.pdf

[3] https://oikeusministerio.fi/armahdusanomus

[4] http://usvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257643-tullin-kiusanteoksi-mennyt-takavarikko-kaatui-karajilla-2-vuoden-jalkeen

[5] https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1545221087655.html 

edit: lisätty puuttuva t-kirjain

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Tienasin hyvin päivätöissäni teknologiajohtajana ja elin kohtuudessa. Pidätyksen myötä bitcoinit päätyivät Tullille"

Ainut mitä äkkiseltään vois ajatella . Jotta kun jos taitosi riittävät it-alalla . Olisi jotta tienaisit nuo määrätyt summat tekemällä etätyönä jollekkin it-yrityksel töitä istuessasi 10 vuoden linnatuomiotasi .

Huumeista esim psykoosiin joutuneitten hoitoon uppoaa nopee miljoonii euroi kuulemma ...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Huumeista esim psykoosiin joutuneitten hoitoon uppoaa nopee miljoonii euroi kuulemma ..."

Eivät ole kovinkaan yleisiä (kannabiksella 1/10000, jytymmistä aineista ei tietoa) eikä yksi tapaus vie miljoonia euroja vaan muutaman kuukauden sairaalassa.

Tähän asiaan pitäisi palata siinä kohtaa kun Oulun keppostelijoille luetaan tuomioita että miten linjassa tuomiot ovat oikeustajun kanssa.

Minua vähän häiritsee tämä suomalainen tapa rangaista velalla kun se velka on useinkin isompi rangaistus kuin se mitä lakikirjaan on kirjoitettu.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

No kyl se jonkun verran kustantaa . Kun joku 21 vuotias jää mielipuoleksi loppuelämäksi . Kyl niitä on paljon . Työkyvyttömyys eläke monelle laitetaan jne.

Tavallaan olen itse joskus spekulouden ajatellut sellaista . Jotta se mitä kamaa ja minkä laatusta myy pitäisi tuomioihin vaikuttaa . Yksinkertaistettuna "puhtaat" "luontaiset" huumeet eivät ole niin vaarallisia . Kuin epäpuhtauksia ja jonkun kotikemistin coktailit jotka loppuelämän trippei saattavat helpommin aiheuttaa .

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

"No kyl se jonkun verran kustantaa . Kun joku 21 vuotias jää mielipuoleksi loppuelämäksi ."

Tuo viittaisi ennemminkin johonkin skitsofreniaan. Se että sairaus puhkeaa ensimmäisen kerran jonkun päihteen käytön seurauksena ei nyt ole mitenkään tavatonta mutta se ei nyt tarkoita sitä, että se itse päihde olisi sen sairauden tuonut vaan on aika paljon perimästä kiinni.

"Yksinkertaistettuna "puhtaat" "luontaiset" huumeet eivät ole niin vaarallisia."

Ennemminkin on semmoista että kun on labrassa valmistettu jotain yhdistettä niin siitä saadaan niin vahvaa.

Onhan se kirkas viina vaarallisempaa kuin keskikalja.

Samoin jonkun kokapensaan lehtien mussuttaminen lienee lähinnä kahvin juontiin verrattavaa kun taas kokaiinin vetäminen nokkaan varmasti kolisee ihan eri tasolla.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #15

No sanottasko näin jotta aikamonen sattumanvaraisen mm psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa rupatellu vapaa ajallanni . Ja kyllä he nyt vaan sanonut vähän siihen suuntaan näin jotta jopa 20 vuotiaita tyyppei on täysin työkyvyttömäksi tuhoutunut . Epämääräiset huume coktailit on arveltu isoksi syyksi . Sit hypitään kerrostalon katoilta jne .

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #16

"Ja kyllä he nyt vaan sanonut vähän siihen suuntaan näin jotta jopa 20 vuotiaita tyyppei on täysin työkyvyttömäksi tuhoutunut ."

Kyllä sekin varmaan onnistuu jos 10 vuotiaasta lähtien sekoittaa päätään.

Onhan meillä 50-vuotiaita alkkiksiakin joiden toimintakyky on kuin 90-vuotiaalla alzheimer potilaalla.

"Sit hypitään kerrostalon katoilta jne ."

Psykoosipäissään olevat ihmist ovat joo tuollaisia.

Pointti nyt vähän on se, että päihde, ei tarkoita automaattisesti sitä että päihde tekee ongelman.

Se että päihde on laiton, ei myöskään tarkoita sitä että se toisi perinnöllisen sairauden.

Päihteillä voi kyllä saada psykoosin, ja sattuneesta syystä jos on vähän nuppivaivaa niin ei silloin mitään hallusinogeenejä pidä käyttää ja muillakin pitää olla tarkempi.

Sitten ne päihteet itsessään taas niin osa aiheuttaa riippuvuutta, osa ei, osa on hyvin vahvoja ja osa taas miedompaa kuin kahvi. Osalla saa hengen pois kuten vaikka viinalla ja osa taas sellainen jolla ei ihmistä hengiltä saa.

Itse toivoisin että päihteiden rajoitteet kohdistaisi sellaisiin joissa on sitä ilmeistä kansanterveydellistä ongelmaa ja voimakasta riippuvuuden aiheuttamista, tai sitten vaikka hyvin voimakkaat tuotteet jotka tuntuvat liittyvän päihdeongelmaisiin kun ei miedot tunnu missään.

Lähinnä tarkoitan tällä sitä, että Suomen päihdepolitiikka ei ole oikein johdonmukainen, että lähinnä tuntuu siltä että on pyritty kieltämään automaattisesti kaikki mahdollinen mikä onnistuttu (sellaisella oletuksella että se olisi parempi) ja sitten on jotain tupakan kaltaisia myrkkyjä joista ei ole eroon päästy.

Sitten jotkut piristävät miedot aineet kuten kahvi, khat tai kokapensaan lehtien mutustelu varmaan helposti nostavat ihmisten tuottavuutta ja näistä joku kahvi on sallittua siksi kun pappilassa juotu sitä. Mielestäni tämä ei ole johdonmukaista.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #17

Usko jo . Yks väärä pilleri ja se voi sunkin nuppi olla sillä selvä .

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

Varmaan syanidipilleri tai sitten joku muuntohuume minkä toksikologisista ja farmakologisia tutkimuksia ei ole tehty.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #19

Vääräl pikku pilleril saman asteinen aivovamma voidaan aiheuttaa kuin lekalla olis kumautettu kalloon .

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #21

Ehkä sitten niin.

Omat kokemukset on magnesiumissa ja Buranassa niin en jostain myrkystä tiedä, mutta jos noin on niin tuo on aika vahva argumentti sille, että pitäis saada valvotuksi toiminnaksi.

Viinakin parempi ostaa alkosta ettei näkö mene?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"eräs väkivaltainen rikollinen pakotti minut lopettamaan kuulustelut. Siihen saakka minulle oli kerrottu maksimirangaistuksen olevan 10 vuotta, mutta kieltäydyttyäni uusista kuulusteluista nimikkeitä muutettiin siten, että maksimiksi tuli 13 vuotta."

Miksi et kertonut asiaa kuulustelijoille ja pyytänyt suojaa väkivaltaa vastaan, jotta olisit voinut jatkaa yhteistyötä entiseen malliin? Ilmoitithan edelleen luottavai oikeuslaitokseen.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen
Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näissä lienee sovellettu rikoslain laajennettua rikoshyödyn menettämistä ja nähtävästi toteen näytettyjen törkeiden huumausainerikosten määrä ja niihin liittyneet koviksi katsottujen huumeiden määrät ovat olleet poikkeuksellisen korkeita ja olet ollut asiassa johtavassa asemassa. On useita Euroopan Unionin valtioita, joissa olisit saanut tästä elinkautisen.

Mitä tulee menettämisseuraamuksiin ja korvauksiin, rikosperusteiset saatavat vanhenevat Suomen lain mukaan 20 vuodessa ja se aika lasketaan siitä hetkestä kun ulosmittaus on alkanut. Näin ollen sinun pitäisi vapautua näistä satojen tuhansien veloista vankilasta vapautumisen jälkeen noin 14 vuoden päästä.

Mutta enemmän olisin huolissani siitä, jos muut maat, joiden alueella olet kuljettanut huumeita, haluaisivat sinut niistä oikeuteen ja pitäisivät riittämättömänä Suomen langettamaa rangaistusta. Erityisen vaarallista olisi enää koskaan mennä Baltian maihin, Viro mukaanlukien, tai Puolaan. Ne voisivat tuomita rangaistuksen ja katsoa kaksoisrangaistavuuden kiellon olevan siten kuitattavissa, että vähentäisivät elinkautisesta Suomessa kärsityn tuomion pituuden, jolloin kärsittäväksi edelleen jäisi elinkautinen.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kyllä tuo Ne bis in idem -periaate aika selvältä vaikuttaa, tosin mitä Wikipediaa lukee (ref. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ne_bis_in_idem ), se on kirjattu "vain" Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Jos tällä ruvetaan kikkailemaan, niin luulisi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vetävän asiasta vapauttavat päätökset. Mutta näin ei-juristina en tiedä sitten tarkasti.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tsemiä Lasselle! Rangaistus on täysin kohtuuton, eikä linjassa uhrillisiin rikoksiin. Yritetään edistää asiaa, minkä voidaan.

Miikka Lahti

Ehkä ensimmäinen kerta kun kuulen huumeiden maahantuontia ja kauppaa kutsuttavan uhrittomaksi rikoksi. Käyttörikoksesta noin on toki sanottu.

Käyttäjän PenttiMotti kuva
Pentti Motti

Uskoin hetken, etten ole koskaan lukenut Kärkkäisen katkeraa vinguntaa typerämpiä ajatuksia vakavilla rikoksilla tienaamatta jääneistä miljoonistaan, kunnes Tere Sammallahti kirjoitti jotain vielä typerämpää: "eikä linjassa uhrillisiin rikoksiin".

Onneksi olkoon, Tere. Miljoonalla vahvojen huumeiden kauppaa - ei uhreja. Kaikilla vain hyvät vibat ;D

Hei, yritä edistää asiaa!

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Huumeiden nettikauppojen ansiosta käytöstä on tullut turvallisempaa kuin se olisi ns. katukaupan kautta. Mitali Lasselle pitäisi antaa ainakin potentiaalisesta henkien pelastuksesta vankeustuomion sijaan. Mutta tämän tuhoisan ja idioottimaisen kieltolain alla homma menee näin. Mitä nopeammin huumeita aletaan laillistaa ja ottaa varsinaiseen viralliseen valvontaan, sen parempi yhteiskunnalle ja ihmisille.

Janne P Hukkinen

Eli Turussa ei kannata luottaa kuulustelijoiden uhkauksiin kovemmista rangaistuksista, ellei auta rikoksensa selvittämisessä – eli siis implisiittisiin lupauksiin lievemmästä tuomiosta, jos auttaa?

Eli Katajamäki & Odd Fellows -vapaamuurarityyppinen kuvatunlainen oikominen lyö kulua epäiltyjen ja viranomaisten väliin. Tämä kuiluhan on yksi surullisimmista niille meille, jotka haluamme uskoa oikeusvaltion olevan turvanamme tilanteessa kuin tilanteessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset