Jakamisen arvoisia asioita

Toinen vuosi tutkintavankeudessa

  • Allekirjoittanut sähkökomponenttien kokoamispuuhissa vankilassa
    Allekirjoittanut sähkökomponenttien kokoamispuuhissa vankilassa

Viereisen punkan mies mumisee arabiaa puoliääneen. Syntejä ilmeisesti on sovitettavana, sillä Koraanin lukemista jatkuu tunteja joka päivä. Onneksi yhteiseloa kestää vain viikon ennen kuin pääsen matkasellistä "kerroksille", eli tavalliselle osastolle, jossa saa ihan oman yksiön.

Vankilassa nörtti on kummajainen, johon kriminaalit eivät osaa suhtautua. Vaikka vankilan kuviot ehtivät jo ensimmäisen tutkintavankilavuoden aikana (blogit putkasta ja vankilasta) tulla tutuiksi, mahtui myös Vantaan vankilassa viettämääni vuoteen kaikenlaista hässäkkää, ja yrittipä eräs vanki myös tarjota munaansa (#metoo). Pahemmilta kolhuilta olen kuitenkin välttynyt, eikä saippuakaan ole pudonnut. Puoliaan on pakko pitää ja arvostus ansaita, vaikkei asema kriminaalien valtahierarkiassa voisi hirveästi kiinnostaa.

Vantaan vankila on Risen (vankeinhoitolaitos) silmäterä, jota esitellään ministeriöille ja TV-kuvaajille tämän tästä. Kiinteistöt ovat modernit, eikä kaltereita ole missään. Ulkoilupihat ovat valtavan kokoiset ja niiltä löytyy niin pelikenttiä kuin kuntoilualueitakin.

Hain heti työosastolle, jossa vartija käy vain muutaman kerran päivässä ja muuten saamme olla pitkälti keskenämme. Työt ovat sähkökomponenttien kokoamista muutamalle eri yritykselle, jotka maksavat vangeille urakkapalkkaa. Pitihän sitä tietysti hieman hakkeroida, sillä omien työtapojen keksiminen tarjoaa samalla vaivalla paljon paremman palkan ja pitää homman mielenkiintoisena. Puupajan puolella valmistuvat omat apuvälineet kulloisenkin idean mukaan. Aloitteellisuutta arvostetaan ja minut nimettiinkin kympiksi, eli johtamaan 10 vangin työporukkaa. Tämä on ollut melkoinen kokemus...

Vantaalla on vain tutkintavankeja, jotka siirtyvät yleensä suhteellisen pian vankeusvankeina muualle lusimaan tai tulevat syyttömiksi todettuina vapautetuiksi. Ilmeisesti tästä syystä Vantaalla ei järjestetä konsertteja tai muita rutiineja rikkovaa ohjelmaa, kuten muissa vankiloissa. Myöskään opiskelu tai tietokoneen käyttö eivät täällä onnistu, toisin kuin vaikkapa Kylmäkoskella, jossa vietin ensimmäiset 8 kk.

Minulla tutkintavankeus kesti poikkeuksellisen pitkään ja ehdin tänä aikana kohdata lukuisia ammattivarkaita, tappajia, huumediilereitä ja muita rikollisia, myös muutamia syyttömiä. Uskomattomalta tuntuu, ettei kukaan osastolla olleista ole saanut pidempää tuomiota kuin minä. Ei tapoista eikä valtavasti suuremmista huumekaupoistakaan.

Turun hovioikeus antoi 10 v 6 kk vankeutta ja vaikka käsittely jatkunee KKO:ssa, on tuomio nyt lainvoimainen. Olen nyt vankeusvanki ja tätä lukiessasi olen muuttanut Sörnäisten vankilaan sijoitteluun, jossa päätetään missä vankilassa lopulta tuomiotani suoritan. Sijoittelu valmistunee tammikuun alussa, jolloin pitäisi olla uutta blogattavaa. Kirjoitan myös oikeudenkäynneistä erikseen.

Saan vankilaan postia Douppikaupan tyytyväisiltä asiakkailta, blogiani seuraavilta nörteiltä ja onpa muutama lähestynyt rakkauskirjeilläkin. Kiitos kirjeistä!

Päivitys tammikuu 2018:

Seitsemän viikkoa Sörkassa "sijoittelussa" ovat nyt takana ja minulle on tehty rangaistusajan suunnitelma. Nyt pääsen ns. lusimaan. Rise ja arviointikeskus tekivät arvioinnissa asiallista työtä ja niinpä minut arvioitiin enimmäkseen harmittomaksi. Asun nyt Jokelan avovankilassa ja täältähän pääsee jopa itse päivittelemään blogia aina välillä. (Kiitokset myös kirjeiden välityksellä blogia hoitaneille)

Muuton myötä uusi osoite on:

Jokelan vankila
Lasse Kärkkäinen
PL 20
05401 JOKELA

Blogisarja käsittelee TOR-verkossa toimineen Douppikaupan historiaa sekä kriminaali- ja päihdepolitiikkaa etenkin Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko Piraattipuolue hyväksynyt sen, että huumerikolliset esiintyvät sen mannekiineina vankilasta käsin?

Kadutko yhtään rikoksiasi?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Voisit yhtä hyvin kysyä, salliiko Piraattipuolue sananvapauden myös huumerikollisille. Kyllä sallii, kuten kaikille muillekin ihmisryhmille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hieno ja hyvä vastaus. Arvostan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Taidatte olle nimenne mukaisesti rikollisten puolue.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En kamalasti näe tuossa mitään pahaa. Oletko Pekka sitä mieltä ettei vankilatuomituilla saa olla puoluekantaa? Onko moisessa mielipiteessä logiikkaa tahi moraalia?

Pitäisikö mielestäsi rikoksista tuomittujen olla ilman mitään sananvaltaa eli olisivat poissa kaikesta keskustelusta? Jos niin, niin miksi?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Piraattipuolue on nimensä veroinen, jos tällaista henkilöä ei erota.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo ilman sananvaltaa oleminen haiskahtaa kansalaisluottamuksen menetykseltä, joka aikoinaan poistettiin ilmeisestikin edistyksen nimissä.
http://www.porttivapauteen.fi/vapautuvat/ajankohta...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hämmentävää, kun nettituttu on lusimassa. Ei oikein osaa sanoa mitään.

Kakkua on mitattu reippaasti, sellainen tunne tässä lautamiehelle tulee. Olettaen, että olet ensikertalainen, selviät sentään alle kuuden vuoden:
https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/vankeusranga...

Toivotan lyhyttä loppuvuotta ja parempaa uutta vuotta 2018.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Melkoisen kovasti mittasivat tosiaan. Korkein oikeus saattaa muuttaa tilannetta, mutta ikävä kyllä järjestelmä ei varsinaisesti tue minua. Johtuen lakikiemuroista tuomiotani _kovensi_ mm. toiminnan lopettaminen ja se ettei osa aineista ollut huumausaineita, vaan lievemmin luokiteltuja. Isoimmat tekijät saavat vain 10 vuoden tuomiot, vaikka eivät katuisi tai myöntäisi mitään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

" Saan vankilaan postia Douppikaupan tyytyväisiltä asiakkailta ..."

Tuo on nykytilanteessa huono lause kirjoitettavaksi blogiin vaikka tuomio muuten onkin jo lainvoimainen, koska siinä on riski, että syyttäjä alkaa vaatia siinä vaiheessa kun ehdonalainen vapautuminen rangaistuksesta puolet kärsittyä olisi muuten ajankohtaista, ehdonalaisen vapautumisen lykkäämistä.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Tosiasiassa tuollainen ei vaikuta mitenkään. Olen jo avotalossa ja lupailivat opintolupaa, eli pääsyä Otaniemeen opiskelemaan. Siihenhän en itse voi vaikuttaa mitä postia minulle lähetetään ja toisaalta olin ihan avoin mun ideologisesta taustasta rangaistusajan suunnitelmaa tehdessä, joten Riselle tämän blogin asiat eivät tule yllätyksenä (lukivat taustatiedoksi myös haastattelun, jonka annoin Arman Alizadille Douppikauppana).

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Hienoa, että olet päässyt pois suljetulta puolelta. Ratkaisiko hovioikeus samalla kun lievensi vankeustuomiota jonkin verran, miltä osin takavarikoidut bitcoinit kattavat menettämisseuraamukset ja kuinka paljon jäi lisää maksettavaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset