Jakamisen arvoisia asioita

Tulevaisuus on täällä: Geenisakset

En voi kuin ihmetellä miten vähälle huomiolle nk. geenisakset, eli CRISP-CAS9 -menetelmä, on jäänyt. Emmanuelle Charpentier ja Jennifer Doudnan kehittivät vuonna 2012 menetelmän, jolla voidaan muokata elävien solujen DNA:ta mistä hyvänsä kohdasta. Pysähdy hetkeksi ajattelemaan. On siis täysin mahdollista siirtää vaikkapa kasvin tietty geeni aikuiseen ihmiseen. Geenimanipulaation säännöt on kerralla kirjoitettu uusiksi. Muutoksia ei tarvitsekaan tehdä injektioneulalla munasoluun ja sitten yrittää kasvattaa siitä aikuista. Kaiken kukkuraksi menetelmä on niin edullinen, että periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä geenihakkeriksi.

Ilmeisiä sovelluksia ovat geenivirheiden korjaus ja sairauksilta suojaavien geenimuunnosten tekeminen. Kokeita tehdään jo. Pensylvaniassa kokeiltiin aids-potilailla muokattuja valkosoluja, joihin hi-virus ei pysty kiinnittymään. Helsingin yliopiston Biomedicum-laboratoriossa puolestaan ollaan diabeteksen ja hemoglobiinisairauksien kimpussa.

Geenidoping ja muut terveille ihmisille tehtävät parannukset nostattanevat keskustelua, vaikka muutokset eivät olisikaan perinnöllisiä. Menetelmän ollessa helposti saatavilla on kuitenkin väistämätöntä, että tällaistakin käyttöä tulee.

Varsinaisten parannusten lisäksi geenimuunnoksia voidaan käyttää muun tutkimuksen apuna. Aivotutkijat kehittävät jo neuroneita, jotka tuottavat jännitepulssiin reagoivaa pigmenttiä. Näin aivokudoksen toimintaa voidaan tarkkailla kameroilla. Myös hankalasti saatavien hormonien tuotanto voi mullistua, jos tuotannosta vastaava geeni saadaan siirrettyä ihmisestä teolliseen bakteeriviljelmään.

Uusista sovelluksista kuullaan viikoittain ja myös itse menetelmää kehitetään yhä täsmällisemmäksi ja monipuolisemmaksi. Jo nyt on kuitenkin selvää, miten valtava läpimurto on kyseessä. Geenisakset pureutuvat elämän pyhimpään ja niillä on valtavasti meidän jokaisen elämään vaikuttavia sovelluksia, joten kyseessä on epäilemättä 2010-luvun merkittävin saavutus biologian saralla.

 

Aiheesta lisätietoa:

 

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/naps-geeni-poikki

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/syopahoitoja-malarian-loppu-mahdollisuus-maailman-pahimpaan-biovahinkoon-crispr-tulee/?shared=308432-ba8aed1b-500

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos ihmisessä on biljoonia soluja, niin onnistuuko tuolla teknologialla kaikkien solujen DNA:n muokkaaminen kerralla, vai miten muokkaus on mahdollista saada joka soluun?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Pintapuolisesti keksintö kuulostaa siltä että meistä on tulossa jumalia. En vastusta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tähän mennessä ihminen kehittämä teknologia ei ole pelkästään ratkaissut ongelmia vaan tuottanut samalla uusia ongelmia. Jos pitää ihmisen pyrkimystä tällaiseen "jumaluuteen" täytyy uskoa ihmiseen kuin kommunistit aikoinaan uskoivat. Eli siihen, että ihmiskunnasta voidaan eliminoida asioita esim. "uudelleenkouluttamalla", kuten vaikkapa syvällä oleva halu yksityisomistukseen. Jos ihminen ryhtyy geenimuuntelutekniikan avulla luomaan itsestään jumalaa, silloin edessä on jumalten sota. Toiset pakottavat jälkikasvunsa olemaan kommunisteja, toiset taas jotain muuta. Perusperiaate on kuitenkin sama: tulevilla sukupolvilla ei ole enää vapaata tahtoa. Muuten jumaliksi itse itsensä nostaneilla ihmisillä ei ole enää vapaata tahtoa.

Tämä kaikki voi tietysti tapahtua länsimaisen markkinataloudenkin puitteissa. yhteiskunta voi tarjota hyvinvointivaltion tapaan kaikille mahdollisuuden muunnnella lapsistaan haluamansa kaltaisia jos teknologia on riittävän edullista. Samalla periaatteella nytkin vanhemmat ohjataan sikiöseulontaan joka on eräänlaista rotuhygieniaa sekin. Uusi tekniikka antaa tähän vain paljon kattavammat mahdollisuudet. Miten arvelet käyvän jos esimerkiksi homous voidaan geenimuunnella lapsista pois? Homojen määrä länsimaissa aivan varmasti tulisi laskemaan, sillä kaikki vanhemmat olettavat kuitenkin lapsen olevan hetero. Jos tuo hetero-olettama voidaan varmistaa, se ei voi olla vaikuttamatta homojen oikeuksiin. Homous näyttäytyy entistä enemmän kykenemättömyytenä olla hetero. Vaatimusta saada heterolapsi voidaan perustella sillä, että vanhemmilla on "oikeus" sellaiseen, sillä homot eivät lisäänny itse yhtä todennäköisesti ja vanhemmat voivat katsoa että heillä on "oikeus" lapselapsiin. Tuossa vaiheessa olisi ainakin rehellistä myöntää, että valtaväestön käsitys "normaalista" ja hyvästä elämästä on se millä mennään ja muut sitten vikisevät.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos geenimuuntelulla voidaan pienentää merkittävästi ihmiskunnan tuhoutumisen todennäköisyyttä (kasvihuoneilmiö, lyhytänäköisiin etuihin perustuva äänestyskäyttäytyminen demokratioissa), niin eikö silloin kannattaisi vain niellä tuollaisetkin haittapuolet kyseisen teknologian käyttöönotossa?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #7

Jos tarkoitus pyhittää keinot, niin silloin varmaan kyllä. Jos näin tehdään tulisi rehellisyyden nimissä sitten myös sanoa, että hyvä vaan (tai yhdentekevää) jos homot, autistit ja kaikki muutkin poikkeavat katoavat ihmiskunnasta. Tosin epäilen, että tuosta seuraava geneettinen homogeenisyys lopulta kostautuu. Luonto voi kostaa vaikka tautien muodossa jolle ihmiset ovat sitten entistäkin haavoittuvaisempia kun kaikki poikkeamat on geenimuunneltu pois. Diversiteetti on tähän mennessä ollut ihmiskunnalle myös voimavara, mutta tässä skenaariossa nähdään yksinomaan kielteisenä. Mikä on toki ymmärrettävää jos ihmisten (ja koko ihmiskunnan) tärkemmäiksi tavoitteeksi onkin muuttua täysin ennalta ennustettavalla tavalla käyttäytyväksi koneeksi. Mikäpä siinä jos tuota pitää mielekkäänä tavoitteena. Itse en pidä, sillä arvostan liikaa yksilön vapaata tahtoa. No, ehkä kaltaisiani ei tulevaisuudessa ole jos geenimuuntelulla ihminen geenimuunnellaan hyväksymään kaikkinainen muuntelu, sekä tietysti tuo ylhäältä saneltu tehtävä muuttua osaksi koneistoa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Periaatteessa hyvä juttu perinnöllisten sairauksien kannalta, mutta eettisyys mietityttää. Sillä jokuhan tätäkin tullee käyttämään tulevaisuudessa väärin.

Ihmiset odottavat tietty täydellisiä lapsia, mutta aina täydellisyys voi mennä vikaan vaikkapa ihan jo raskauden aikana tai synnytyksessä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vaikka lapsi olisi geenimuunneltu "täydelliseksi", se todellisuus johon hän syntyy ei kuitenkaan sellainen ole. Entä jos lapsi vammautuu vaikka auto-onnettomuudessa? Pitäisikö silloin hänet muka jotenkin hylätä, tai suhtautua häneen pelkästään säälien kun mokoma liikkuukin pyörätuolilla? On aika absurdia, että nykymaailmassa länsimaissa monin tavoin vammaiset ihmiset pärjäävät paremmin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa, mutta toisaalta samaan aikaan hyvänä pidetyn elämän kriteerit nousevat aivan tolkuttomiin sfääreihin. Ehkä tulevaisuudessa lasta pidetään epäonnistuneena jos tästä ei tulekaan miljonääriä? Missään vaiheessa ei tietenkään tarvitse miettiä sitä, tulisiko lapsella olla oma elämä. Ja onko se ihan ongelmatonta jos lapsista tuleekin pelkkä vanhempien projekti, omien haaveiden ja odotusten biologinen jatke.

Sami Korhonen

Off-topic Douppikauppaan liittyen:

Luin tänään Suomen Kuvalehdestä sinusta kertovan jutun. Kertoisitko, miten Macbookisi oli salattu, ja tiedätkö miten Tulli sai salauksen purettua? Perus MacOS:n File Vault? Oliko vahva salasana? Oliko kone päällä kun viranomaiset saivat sen haltuunsa?

Oletko aikeissa kirjoittaa kirjan koko tapauksesta? Itse ostaisin varmasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset