Jakamisen arvoisia asioita

Kansalaisaloitteiden TOP 10

Oikeusministeriön kansalaisaloite.fi-palvelu.

1. Sukupuolineutraali avioliittolaki
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192

2. Järkeä tekijänoikeuslakiin
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

3. Kannabiksen käytön ja hallussapidon vapauttaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/74

4. Ruotsin kieli valinnaiseksi kaikilla oppiasteilla
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131

5. Toimenpidealoite perustulosta
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

6. Suurpetokannan rajoittaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/63

7. Kansanäänestys EU-jäsenyydestä
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

8. Kesäajasta luopuminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3

9. Eutanasia lailliseksi
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/119

10. Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/71

Lopultakin on löytynyt ratkaisu siihen miten nämä kansalle hyvin tärkeät kysymykset saadaan eduskunnan käsittelyyn, eikä niitä voida aina vain hissukseen lakaista maton alle. Kansalaisaloite on siis ehdottomasti askel oikeaan suuntaan kansalaisen vaikutusmahdollisuuksissa. Seuraavaksi sitovat kansanäänestykset parlamentin rinnalle, Sveitsin malliin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Sveitsissä kansalaisilla on ollut aloiteoikeus jo 1840-luvulta asti.

Että perässä tullaan kun ehditään. Tosin entinen Supo-johtaja alkoi jo heitellä kapuloita rattaisiin. Ollaanhan Suomessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sveitsi

Tarja Parkkila

Ja miltä se näyttää?

Kaikille palkka työtä tekemättä, huumeet vapaaksi ja naimisoikeudet kaikille, sekä vanhukset pois tieltä.

Säälittää meidän nuoriso ja huolestuttaa tulevaisuus.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomi on niin paljon Sveitsiä jäljessä,että menee vielä harjoittelun ja opettelun tiliin nämä kansanaloitteet.

Sveitsissä ei ole maailman loppu tullut vaikka siellä on kansa saanut äänestää asiakysymyksistä jo yli 150 vuotta. Pikemminkin päin vastoin.

Hyvin symboolista tilanteelle on,että ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kansalaisaloitteen edustaja (Heikki Orsila) asuu Sveitsissä.

Ei ehkä ihan sattumaa;)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Nuo ovatkin niitä nopeita (ja negatiivisia) käsityksiä, joita kyseisistä lakialoitteista voi saada, osa niistä sangen oikeutettuja. Toimin itse Piraattipuolueessa Uudenmaan piirin hallituksessa, eli samassa piirihallituksessa blogistin kanssa ja kun näihin asioihin myöhemmin Piraattipuolue mahdollisesti kantaa ottaa, tulee toki huolehtia taloudellisesta järkevyydestä ja eettisistä kysymyksistä myös.

Oma näkemykseni perustulosta on se, että jonkinlainen järjestelmä, jolla poistetaan tuloloukkuja tilanteissa, joissa nykyisillä minimituilla olleet ottavat vastaan osa-aikaisia töitä tai edistävät opintojaan, olisi tärkeä toteuttaa ja useat näistä malleista ovat perustulomalleja. On myönnettävä, että monissa perustulomalleissa on vikana liiallinen löyhyys merkittävien rahasummien jakamisessa kansalaisille ja siksi mallia tulisi kehittää suuntaan, joka kannustaa työn vastaanottoon, työntekoon ja opintojen tehokkaaseen suorittamiseen.

Piraattipuolueen ohjelmassa ei nykyään ole varsinaisesti päihdepolitiikkaa, mutta peruslinja on se, että aikuisten ihmisten tulee saada vapauksia, mutta ottaa niistä myös tarpeellinen vastuu. Monet jäsenet ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että erityisesti kannabiksen kotikasvatukseen puututaan nykyään viranomaisten puolelta paljon järeämmin kuin siitä ja sen seurannaistoimenpiteistä aiheutuu oikeasti yhteiskunnallisia järjestys- ja terveyshaittoja. Hyvään päihdepolitiikkaan kuuluu myös sellainen lainsäädäntö, jossa huomioidaan päihteiden haitat, kuten rattijuopumukset, päihdeongelmat työpaikoilla ja päihteiden aiheuttamat lastensuojelua vaativat ongelmat. Tällaisten tarkentaminen Piraattipuolueen ohjelmiin on tällä hetkellä vasta keskustelussa.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa monet näyttävät Piraattipuolueessa kannattavan, joskaan minä en kuulu tähän osaan puoluetta. Pääasiallinen ainakin osittain totuuspohjainen argumentti sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta on se, ettei se kuitenkaan poistaisi tai muuttaisi heteroavioliittojen solmimisen mahdollisuutta ja velvoitteita. Lisäksi on kannattajapuolella kiinnitetty huomiota tasa-arvokysymyksiin ja siihen, miten paljon uskonnolliset kysymykset saavat vaikuttaa yhteiskunnalliseen lainsäädäntöön vai saisivatko ollenkaan. Katson itse kuitenkin, että sukupuolineutraalilla avioliittolainsäädännöllä on perheoikeudellisia ja uskonnonvapauteen liittyviä haittavaikutuksia, jonka vuoksi sitä ei siis tule säätää:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1105...

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8705...

Piraattipuolueessa vallitsee laaja yksimielisyys kuitenkin siitä, että seksuaalinen suuntautuminen ei voi olla syrjintäperuste koulutuksessa, työpaikoilla tai muuten arkielämässä. Myös sellaiset käytännöt, joissa perhe ja suku hylkää kulttuurillisista syistä nuoren yksin seksuaalisen suuntauksen perusteella, ovat moitittavia.

Eutanasia on hankala kysymys. Monet vetoavat siinä siihen, että vakavasti sairaan tulisi olla oikeus arvokkaaseen kuolemaan ja että esimerkiksi raskaiden hoitotoimenpiteiden pitkittäminen olisi epäeettistä. Tällainen toteutuu pitkälti nykyäänkin erityisesti syöpien terminaalivaiheessa. Eutanasiaa on pohdittu maailmalla myös tapauksissa, joissa vakavasti vammautuneet kuten neliraajahalvaantuneet haluavat päättää päivänsä avustetusti.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että eutanasian soveltaminen on levinnyt tapauksiin, jossa kyseessä on pelkästään psyykkisiä ongelmia tai masennusta tai sitä sovelletaan henkilöihin, joiden suostumus toimenpiteeseen on kyseenalainen. Jo nykyisellään Hollannissa on surmattu kehitysvammaisia lapsia tällaisin perustein ns. Groningenin protokollassa. Vanhukset saatetaan ajaa tilanteeseen, jossa he kokevat itsensä surmauttamisen oikeutetuiksi siksi, että heitä syyllistetään omaisilleen aiheuttamasta rasitteesta tai perinnönjaon viivästymisestä. Suomessa ei tällaiseen barbariaan pitäisi mennä ja asiaan pitäisi puuttua myös EU-tasolla.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Ruotsin kieli valinnaiseksi: tonni häämöttää.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Suosittelisin keskittymään alempana olevien aloitteiden sijaan yli 14000 kannatusta saaneeseen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131 ja ruotsin muuttamista vähemmistökieleksi vaativaan https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/36

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Tarkoitin tämän päivän allekirjoituksia, 1000 tänään, 14000 meni rikki vähän aikaa sitten. Olen kannattanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset