Jakamisen arvoisia asioita

Ratkaisujen aika kielikysymyksessä

Suomen harjoittama kielipolitiikka nostattaa hämmästystä myös Ruotsissa, jossa töissä ollessani sain useasti vastata hämmästelevien ruotsalaisten tiedusteluihin siitä, että miksi ihmeessä meillä kaikki joutuvat opiskelemaan ruotsia. Itselleni tuli yllätyksenä, ettei suomenruotsin asemalle löydy ymmärrystä myöskään riikinruotsalaisilta, vaan kyseessä on puhtaasti Suomen ruotsinkielisen eliitin ja heitä oman edun nimissä siipeilevien ketkujen ylläpitämä harha.

Ruotsin virallista asemaa perustellaan maamme historialla ja kielivähemmistön olemassaololla. Jos Ruotsi noudattaisi vastaavaa logiikkaa, olisi suomi siellä virallinen kieli. Nyt näin ei ole. Jos Viro noudattaisi vastaavaa logiikkaa, kuuluisivat siellä virallisiin kieliin ainakin saksa ja venäjä. Virolaisilla kuitenkin on vahva kansallinen itsetunto ja sen ansiosta pienessä maassa on rohkeasti valittu viralliseksi kieleksi vain ja ainoastaan viro.

Nykyisessä perustuslaissa on Suomen kansalliskieliksi on määrätty suomi ja ruotsi, mistä johtuen kaksikielisyyttä edellytetään viranomaisasioinnissa, lakitekstissä, eduskunnassa, koulutuksessa ja valtion virkamiehiltä. Suomen- ja ruotsinkielisten sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista on perustuslain mukaan huolehdittava samanlaisten perusteiden mukaan. Muille vähemmistökielille taataan oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin. Vähemmistöjen oikeudesta käyttää omaa kieltään viranomaisasiointiin säädetään omissa laeissaan.

Perustuslakia on muutettava siten, että jatkossa Suomen virallisena kielenä on vain suomi. Vastaavat muutokset on toteutettava myös pakolliseen kieliopetukseen ja virkamiesten kielivaatimuksiin ym. liittyen. Ruotsi tulee säilyttää vähemmistökielenä, jolla palveluita on kuitenkin saatavilla tarpeen mukaisesti.

Ruotsin kielen sanotaan kuuluvan niin kiinteästi Suomen kulttuuriperintöön, ettei kielen asemaa maan toisena virallisena kielenä saa millään tavoin kyseenalaistaa. Mediassa keskustelua kielikysymyksestä on ahkerasti vältelty ja vasta viime aikoina lehtien sivuille on päässyt edes vaihtoehto pakkoruotsin korvaamisesta venäjällä. Vaikka on toki edistysaskel, että asiasta edes puhutaan, on vaihtoehtoisen pakkokielen esittäminen tällaisessa asetelmassa lähinnä loukkaus. Todellinen keskustelu tulisi käydä siitä, onko pakolliselle toiselle kotimaiselle ylipäätään sijaa, ja edelleen siitä, mikä ylipäätään on maamme kansalliskieli.

Suomen on aika lopettaa eliittiasemassa olevalle vähemmistölle kumartelu ja hoitaa tämä asia lopultakin kuntoon. Tue kansalaisaloitteita ruotsin virallisen aseman korjaamiseksi:

Ruotsin kielen virallisen aseman muuttaminen vähemmistökieleksi
Kansalaisaloite ruotsinkielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi

Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

anna eino

Allekirjoitin, koska asia on tärkeä, vaikka en Piraattipuolueesta tiedä

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Emme voi antaa puoluerajojen häiritä tällaisissa asioissa. Jos tappelemme yksityiskohdista tai siitä kuka asiaa esittää, ei hyväkään aloite etene. Kiitos sinulle ja muille kannatuksesta! Nyt kun saatiin 50 täyteen ja aloite julkiselle listalle, on kannatuksia alkanut tulla huomattavasti nopeammin :)

Jean Monto

En kannata ruotsin kielen opiskelun pakollisuutta mutta jos suomenkieliset vapautetaan ruotsinkielen opiskelusta täytyy ruotsinkielisetkin vapauttaa suomenkielen vastaavasta.
Venäjän kielen hallintaa tulisi edistää muttei sitäkään pakolla. Pakko on aina vastenmielistä. Valitkoon jokainen sen kielen mikä miellyttää ja jos ei puhuminen iske siirtyköön vaikka viittomakieleen tai pysytelköön mykkänä. Yhteiskuntaamme liittyvässä ruotsin kielessä piilee kuitenkin sievääkin sievempi mahdollisuus jota vain harva lienee tullut ajatelleeksi. Tämän päivä länsinaapurimme Ruotsi on ällöttävä holhousyhteiskunta jossa vapaan, toimeliaan ja luovan ruotsalaisen ihmisen on mahdotonta elää. YÄÄK! Suomi voisi antaa heille turvapaikan jossa toimia. Alkukin olisi jo valmiina. Meillä on kiitettävä ruotsinkielinen media, palveluverkosto ja vapaata lääniä jossa hengittää vapaasti. Valmis toimintaympäristö ja melko samanlainen peruskulttuuri. Vain huumori on hiukan erilaista. Yhteistyössä heidän kanssaan voitaisiin luoda todellista hyvää. Ehkäpä jopa suuriakin asioita. Heitä ei myöskään tarvitsisi elättää kuten mm. erästä jo yli 15 000 jäsenen afrikkalaisperäistä väestönosaamme. Lähetetään ne sitten vastavuoroisesti Ruottiin jos ei kukaan muukaan huali! PERKELE! Ei miulla muuta.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ruotsin kielen asema on Suomen suurin poliittinen tabu.
Siitä ei saa keskustella eikä siitä keskustella.

Ajattelin kuitenkin ihan rivikansalaisena esittää
poliittiselle eliitillemme yksinkertaisen kysymyksen:

MIKÄ ON SUOMEN PÄÄKIELI ?

Tavallinen kansalainen vastaa siihen välittömästi: Suomi!

Mutta poliittinen eliittimme alkaa kiemurrella;
Kaksi tasavertaista kansalliskieltä blaa blaa

Kävipä aloitteellenne miten tahansa,
teen viimeistään eduskuntavaalikampanjaan 2015 oman lakialoitteen,
jossa Suomen pääkieleksi säädetään yksiselitteisesti suomen kieli.

Kutsun kaikki vapautta rakastavat tahot mukaan alustavaan valmistelutyöhön.

Kannatan aloitteessanne mainittua kielipolitiikan
järkeistämistä ja selkeyttämistä,
vaikka en oikein pidä aloitteenne hieman aggressiivisesta sävystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset