Mikä jäi huomaamatta Ylen gallupista?
Lokakuun gallup oli pääosin varsin mielenkiinnoton, joskin SDP:n ja PS:n yhtäaikainen lasku syyskuun lukemiin nähden on yllättänyt monet Perussuomalaisia työväenpuolueena pitävät. Kuukausittaisten tietojen perusteella molempien puolueiden kannatus on muutenkin pomppinut melkoisesti, joten mitään varsinaista laskutrendiä tästä on hankala nähdä. Keskustapuolueen vastaava nousu sen sijaan on jo merkittävämpi muuten kannatukseltaan n. 16 %:ssa pitkään pysyneelle puolueelle. Tilastollisia tunnuslukuja en lähtenyt laskemaan, vaan arviot ovat silmämääräisiä.
Suurin muutos löytyy kuitenkin sarakkeesta "muut", joka on koko vuoden oleskellut hyvinkin tasaisesti n. 1.3 prosentissa. Uusimmassa gallupissa lukema oli kuitenkin kuukauden aikana tuplaantunut 2.5 prosenttiin. Puhelinhaastattelut, joihin gallup perustuu, on suoritettu aikavälillä 1.10.-24.10, joten jonkin verran vaikutusta niihin on saattanut olla 19.10. järjestetyllä pienpuoluetentillä, mutta se on ehtinyt vaikuttaa haastatteluihin vain viiden viimeisen päivän ajan.
Piraattipuolue rykäisi jo eduskuntavaaleissa selvästi ohi muista pienpuolueista, joten tietysti kasvuun liittyy nyt spekulaatio siitä, onko vaikutus piraattien ansiota, ja miten suuri kannatus puolueelle on tulossa. Sitä tulosta joudumme kuitenkin odottamaan vielä sunnuntaihin saakka, sillä gallupeissa eduskunnan ulkopuoliset on jätetty erittelemättä.
http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/YLE_puoluekannatus_lokakuu2012.pdf
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)
Tärkeä pointti, ja juuri tämän vuoksi varsinkin joidenkin puolueiden kohdalla kuntavaaleissa ei voi oikein mitata kannatusta. Vakiintuneilla puolueilla on varmaankin ehdokkaita ympäri suomen, paitsi varmaankin rkp:llä. Luulisi että perussuomalaisetkin ovat jo siinä vaiheessa että ehdokkaita löytyy liki joka ikisestä kunnasta; jopa korsnäsissä näyttää olevan perussuomalainen ehdolla, mutta närpiö sentään jäi ilman.
Piraattipuolue ei ainakaan oikein voi sanoa mitään kansallisten kannatusprosenttien perusteella, vaan pitää katsoa miten prosentit ovat kasvaneet kuntakohtaisesti.
Ei taida nykyiset mielipidetiedustelut toimia pienpuolueiden kohdalla. Jos haastateltuja on vain 1000 niin alle parin prosentin ryhmistä ei varmaan saa kovin luotettavia tuloksia.
Kommentoi 5 kommenttia