Jakamisen arvoisia asioita

Toivottavasti kesällä ei tuule...

Suomi tukee tuulivoiman rakentamista tuulivoiman tuottajille maksettavalla syöttötariffilla. Valtio kattaa hinnasta sähkön markkinahinnan ja takuuhinnan erotuksen. Tuulivoimalle asetettu takuuhinta on 83.5 €/MWh ja samaan aikaan sähkön markkinahinta vaivaiset 21 €/MWh, jolloin valtiolle jää maksettavaksi erotusta 60 €/MWh ja rapiat päälle. Lisäksi uusilla voimaloilla syöttötariffi on muikeat 105.3 €/MWh, jolloin valtio maksaa tuotetusta sähköstä jo nelinkertaisen markkinahinnan edestä, kun viidennen osan eli markkinahinnan verran maksaa sähkön käyttäjä.

Tuulivoima tulee valtiolle mielettömän kalliiksi. Toivokaamme siis tyyntä kesää, jottei budjettialijäämä kasva entisestään.

EDIT: Yllä on käytetty Nord Pool Spot -markkinahintaa sellaisenaan, vaikka syöttötariffien laskentaan käytetään kolmen kuukauden keskiarvoja, jotka sentään ovat vielä mainittua hintaa korkeammalla. Toisaalta takuuhintojen päälle valtio maksaa uusiutuvalle energialle myös "kiinteää sähkön tuotantotukea".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juhani Putkinen

Niin, sitten kovilla talvipakkasilla kun Suomessa kulutetaan energiaa eniten ne tuulivoimalat eivät tuota Suomessa valtakunnanverkkoon sähköä nettona mainita saakka - kun ei tuule tarpeeksi.

Jotkut epärehelliset otukset varastavat veronmaksajien ja sähkönkuluttajien rahapussista rakentamalla Suomeen tuulivoimaloita.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tekesillä oli 6.6. Green Growth -seminaari. Seminaarin avasi ministeri Jyri Häkämies. Hän kuvaili vuolain sanoin, kuinka vaikeata on saada tuulivoimaloille lupia, kuinka luvansaanti kestää vuosia. "Tätähän me emme hyväksy", Häkämies sanoi.

Tällaisissa puheissa piilee yhteiskunnallisen pakkovallan siemen. Tuulivoimaloiden vastustuksella on aitoa, ihmisten kokemuksesta lähtevää perustetta. Sitä pitää kuunnella herkällä korvalla ja miettiä mitä on pielessä ja miten muuten voitaisiin toimia. Aiheesta oli juuri tänään 10.6. kirjoitus Helsingin Sanomissa "Kyllä minun takapihalleni" (sivu D 3). Lainauksia:

"...energiassa on kyse myös vallasta ja demokratiasta. Sillä joka tuottaa energiaa, on valtaa. Jos vastuu energiantuotannosta leviää laajalle, myös valta leviää tasaisemmin. .. Bryckmann ei ihmettele, miksi monet paikalliset asukkaat vastustavat Suomessa tuulivoimaa. Se on luonnollista, jos maisema rumenee eivätkä he hyödy itse mitään. .. Syöttötariffi on täällä tosi epäreilu. Se pitää ratkaista. Joko niin että tariffia laajennetaan, tai niin, että ihmiset saavat ostaa osuuksia isommista voimaloista. Ylimielisyydellä kiistoja ei ratkaista. .. Ei voi olla niin, että ulkopuolinen sijoittaja tulee, pystyttää voimalat ja rahat valuvat muualle."

Jyri Häkämies, Lauri Tarasti ja jopa vihreät edustavat sanotunlaista ylimielisyyttä ja pakkovaltaa.

kati sinenmaa

Siitä tuli donkihotteille kerralla samanlainen sampo kymmen kertaisesti kuin kilometrikorvauksista autoilijoille. Ei hätää. Suomi saa vielä lainaa.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Valtio ei maksa syöttötariffia, eikä se siis velkaannu siitä. Syöttötariffiin maksamme me sähkön kuluttajat sähkölaskuissamme. Mitä enemmän tuulivoimaa, sitä kalliimmat sähkölaskut sinulle ja minulle.

http://patriootti.blogspot.fi/2012/03/tuulivoiman-...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Raha tulee valtion budjetista, eikä siellä tunneta tällaisia korvamerkintöjä. Tietysti nimellisesti raha voi tulla energiaverosta ja eiköhän siihenkin tule vielä ennen vuoden loppua korotus, vaikka maksukertymä on jo nyt moninkertainen näihin syöttötariffeihin, tuotantotukiin ja muihin kuluihin verrattuna (huom: syöttötariffia saavaa tuotantoa on hyvin pieni osa kokonaistuotannosta).

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Totta kyllä, että syöttötariffi kiertää TEMin kautta. Mutta valtion budjetin kannalta se on kustannusneutraali eikä siten velkaannuta valtiota. Maksajia olemme me sähkönkuluttajat, joilta valtio kerää maksamansa syöttötariffit jokaisen sähkölaskun veroina.

Lisäksi maksamme syöttötariffeja tietysti myös kaikissa muissakin kuluttajahinnoissa, sillä yritykset tunnetusti siirtävät syöttötariffin kallistamat sähkölaskunsa tuotteidensa kuluttajahintoihin.

Jos joku velkaantuu syöttötariffin vuoksi, se siis ei ole valtio vaan tavallinen kansalainen.

Pekka Manner

Tuulivoima ei ole kannattanut missään, ei edes Tanskassa, Irlannissa jne....

Tuulivoima ei ratkaise energiaongelmia juuri tuon kannattamattomuuden takia.

Syöttötariffi on vain pelkkää tukea, jossa ei ole mitään hyvää.

Peter Hallberg

Otsikko jäi mietityttämään. Mitä tekemistä sillä, tuuleeko tulevana kesänä, on syöttötariffien kanssa?

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Mitä vähemmän tuulisähköä tuotetaan kesällä, sähkön markkinahinnan ollessa alhaalla, sitä vähemmän sähköntuottajille joudutaan maksamaan julkista tukea. Juuri tänä kesänä sähkön markkinahinta on ennätysmäisen alhaalla.

P.S. nyt on myös korkea aika tarkistaa vedättääkö oma sähköyhtiösi myymällä energiaa kalliiseen hintaan, vaikka markkinahinnat ovat laskeneet. Hintahaitari on melkoinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset